От АЕЦ Козлодуй заявиха следното след питане от Actualno: Категорично не

...
От АЕЦ Козлодуй заявиха следното след питане от Actualno: Категорично не
Коментари Харесай

Проф. Георги Касчиев: Имало е изтичане на радиоактивна вода от АЕ...

От АЕЦ " Козлодуй обявиха следното след запитване от Actualno:

 

" Категорично не дава отговор на истината изказванието, че в река Дунав са били изпуснати радиоактивни води от АЕЦ " Козлодуй ".

Вчера обаче от централата удостоверили пред медията че няма промени в радиационния декор и няма заплаха за популацията.

 

" Имало е такова събитие, което мъчно е малко да се повярва, че личният състав е позволил такава немарливост и безнаказаност при осъществяване на една интервенция в хода на ремонтните работи ",.

 

" Допуснато е прекомерно високо налягане на азота, при което водата от първи силует стартира да изтича през няколко разуплътнени места на горния похлупак на реактора и доколкото разбирам, през отворения трети парогенератор ", изясни проф. Касчиев.

 

Той сподели, че по негова информация количеството изтекла вода е към 30 кубически метра, " което е чудовищно просто, аз не знам различен подобен случай в историята на АЕЦ " Козлодуй " - подобен голям теч да не се засече в точния момент и да не се вземат ограничения ", изрази терзание проф. Касчиев.

 

По думите му обаче, макар че няма риск за популацията и околната среда, следствията не са за занемаряване:

" Първо, тази вода е радиоактивна и с високо наличие на борна киселина, като това съставлява корозионна течност. Тя е попаднала върху горния блок на реактора, върху парогенератора, и оттова към този момент в затворения херметичен размер се е ляла надолу по решетки, по кабели, по други съставни елементи ", означи Касчиев. Той съобщи, че личният състав на реакторния завод би трябвало да почисти тази вода, като това е обвързвано с " нараснало облъчване ".

 

Според Касчиев се появява и проблем дали водата изобщо ще може да бъде почистена.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР